Rubriky
Uncategorized

Čs. armáda 1938

Československá armáda v roce 1938

V roce 1938 se národ připravoval na oslavy dvacátého výročí vzniku republiky Československé.
Již 12.března 1938 ovšem Hitler připojuje Rakousko k nacistické třetí říši a čs.armáda reaguje postupným povoláváním specialistů.
Situace dále vrcholí v květnu ,kdy vláda po naléhání čs.generálního štábu vyhlašuje 20.května 1938 mimořádná opatření spočívající v povolání jednoho ročníku záloh a příslušníku speciálních zbraní.
Tato tzv.částečná mobilizace umožnila čs.armádě odhalit nedostatky v nástupovém plánu a také překvapila samotného Hitlera, který až do konce srpna již nepodniká žádné další akce.

Mrkněte se na vojenské oblečení.

Přichází ovšem září a Hitler se rozhoduje uskutečnit plán „Grun“ jehož provedení má být uskutečněno rychlostí blesku s momentem překvapení, kdy německá armáda má během dvou až tří dní prorazit čs.obranu a u hranic s německem se ozývají první výstřely, jsou také první padlí a ranění.
V noci z 23 na 24 září 1938 vyhlašuje prezident Beneš mobilizaci, která znamená pro Hitlera konec ústupků a německému útlaku.
Samotnou mobilizaci lidé v Československu vítají, protože věřili, že odvrátí útok německé armády a v pohraničí čs.armáda nastolí opět pořádek.
Celý svět v tu chvíli upřel své pohledy na skvěle probíhající čs.mobilizaci.
Dá se říci, že čs.armáda byla na konci roku 1938 schopná odrazit jakýkoliv útok na čs.území a určitě by v prvních dnech války dokázala být těžkým soupeřem i německé armádě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *