Rubriky
Uncategorized

Čs. armáda 1918-1938

Československá armáda 1918-1938
Pilíř národa a ochrana svobody republiky Československé

Po rozpadu Rakousko-Uherska vzniklo několik menších států a mezi nimi také republika Československá v čele s prezidentem T.G.Masarykem.
T.G.Masaryk si velmi dobře uvědomoval, že nová republika to nebude mít vůbec jednoduché a že budou snahy o její rozbití a proto od počátku podporuje budování nové Čs. armády, která má zajistit obranyschopnost národa.
Naštěstí se v čechách nachází několik zbrojovek světového jména a také je zde silný zbrojní průmysl, který dříve vyráběl pro Rakousko-Uherskou armádu.

Prezident Masaryk také zastával názor, že mír v evropě lze docílit pouze se silnou armádou a vojákům věřil více, než politikům.
Zároveň si také uvědomoval složitou situaci mnohonárodnostního státu a proto se nebránil začlenit do čs. armády i důstojníky německého původu, přesto jeho heslem bylo:

„O hranicích se nediskutuje, o hranice se střílí!“

V druhé polovině dvacátých let se z Československa již světová velmoc,co se týče výroby a vývozu zbraní a legendárním se stává lehký kulomet vz.26, exportovaný do zemí po celém světě.
Jména jako Tatra, Škoda, Avia či Zbrojovka Brno mají ve světě zvučné jméno a Čs.armáda patří k předním odběratelům.
Prezident Masaryk abdikuje v roce 1935 a roce 1937 umírá, přesto je započatá modernizace armády v plném proudu a v roce 1938 patří již mezi pět nejsilnějších armáda na světě.
Hodnotu armády ovšem snižovalo její národnostní složení a nový prezident Beneš už neměl zejména u čs.němců takový respekt.

Portrétní fotografie vojáků čs.armády
1918-1938

Podařilo se mi také za pomoci několika přátel nashromáždit pěkné fotografie čs.vojáků z dvacátých a třicátých let a najdete zde důstojníky, poddůstojníky i vojíny, vojáky od služeb i od zbraní, vycházkové i polní uniformy.
Československé uniformy první republiky se vyznačovaly velmi moderním střihem, kvalitním provedením a bohatou škálou odznaků.
Hlavním znakem byl čs.lev, který byl na přazce a na čepicových odznacích, dále to byly střelecké odznaky rozdělené podle druhu zbraně, límcové označení pluku a speciální jednotky, např. hraničáři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *