Rubriky
Uncategorized

ROTO (Rota osádek těžkého opevnění)

V roce 1996 jsem nastoupil základní vojenskou službu do kasáren ve Znojmě a po absolvování úvodního výcviku jsem byl umístěn k jednotce, která se nazývala ROTO (Rota osádek těžkého opevnění)
Tato rota měla za úkol obsazovat těžké opevnění v počtu šesti pěchotních srubů na Jižní Moravě včetně výcviku, údržby a provádění pravidelných kontrol.
Tyto pěchotní sruby byly vyzbrojené poválečnými protitankovými kanóny, jinak kulometná výzbroj včetně lafetace pocházela stále z původní výbavy, stejně jako např. také optické přístroje a další doplňky.

Na fotografiích můžete zhlédnout vojenskou přísahu, pevnosti v roce 1996-97 a hlavně unikátní fotografie z našeho vojenského cvičení, které se odehrálo v prostoru Boletice na Šumavě, kde se nachází také linie čs. lehkého opevnění.
Mezi zájimavosti tohoto cvičení patřily hlavně ostré střelby z původních čs. kulometů, doplněné o hody granátem, či střelby z pancéřových pěstí na linii řopíků.
Velmi dobré střelecké vlastnosti předvedl lehký kulomet vz. 26, s kterým se narozdíl od novějších kulometů vz. 59 dalo střílet celý den a to i např. přesto, že se mi několikrát v okopu dostala do otevřeného závěru hlína.
Dále mě překvapila velmi snadná obsluha a přesná střelba, protože tento kulomet má velmi dobře vyřešen odvod plynů z ústí hlavně a tím dané automatické nabíjení při střelbě dávkami.
Cvičení doplněno také střelbou z řopíků v rámci krycí palby, kdy jsme byli schovaní v řopíku a ze sousedního na nás byla vedená palba z pěchotních zbraní a závěrem se uskutečnila střelba z tanku na řopík s jedním docíleným zásahem.

Po obsazení Rakouska německou armádou v březnu 1938 se odkryla Jižní hranice, na které bylo urychleně nutné dokončit výstavbu lehkého opevnění, zároveň bylo rozhodnuto zde začít stavět pěchotní sruby, překážky a hlavní štáb čs. armády vytvořil dva, původně neplánované hraničářské pluky, tak vznikl na Mikulovsku hr. pluk č. 11 a na Znojemsku hr. pluk č. 3.
Vojáci těchto pluků měli bránit těžké opevnění, které v září 1938 bylo ovšem ve výstavbě a tak byli prozatímně umístěni do linie lehkého opevnění např. u Vranova nad Dyjí.
První čs. vojáci, kteří vytvořili stálé osádky v šesti stavebně dokončených pěchotních srubech těžkého opevnění na Jižní Moravě přišli až po druhé světové válce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *